Jun 13, 2016

Kuih Apam Gula Hangus

Dan seperti kebiasaanye bile bulan puasa.
Akan terhasillah beberapa menu 'adhoc'
Hahahaha!!! tererlah binik2 zaman sekarang.
Apa yg susahnye kasi google lah.

Sebenarnye kuih ni mmg carta hot kat umah aku.
Mak aku meniage kuih ni lah utk besarkan kami.
Jadi semalam aku pon try buatlah.
Tapi tak gune resepi mak aku pon.
Aku try google resepi yg mudah2.
Senang utk aku buat.

Sekali jadi pulak semalah.
Happylah sesangat kan.
Cume ade kene improve sikit je lagi.
Rase tu ok lah xde lah manis ke ape.
Kalo minum dgn teh o mmg terbaiklah.

Korang nak resepi tak??
Tak eloklah simpan sengsorang.
Ilmu wajib kene share.

Resepi Apam Gula Hangus

Bahan A
1 cwn gula - dihanguskan
1 cwn air panas

Bahan B
2biji telur - pastikan dibasuh *
2sb majerin *
1/2cwn myk masak *
2sb susu pekat manis *
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum

Bahan C
Kelapa parut + garam [putih shj] xde pon xpe.

Cara-cara membuatnya :
Blender je semua yg bertanda * lps tu masukkan soda bikarbonat.
Lepas tu masukkan gula hangus td diblender lagi.
Akhir sekali masukkan tepung sikit2 sampai habis.
Panaskan pengukus. Kukus selama 45minit atau sehingga masak.
psttttt.... kalo takut melekat lenserkn myk pd acuan tu dulu ye.
Satu adunan blh dpt byk gak.
Senang kan. Selamat mencuba!