Jun 15, 2016

Sambal Udang Mantops!

Maaflah aku ni cef amatur.
Main masak campak2 je.
Xdelah pandai sgt memasak sekadar utk perut suami dan anak-anak shj.
Mampu berlari-lari dlm dapur kecilku itu. Wahhhhhh!

Sebenarnye aku tak puas hati dgn performance sambal udang yg aku biase buat.
Aku nak sambal tu betol2 melekat2 kat udang tu.
Result yg biase aku dpt ialah sambal udang aku basah dan berkuah. Uiks!!!
Xnak yg cenggituuuuuuu. Aku nak yg kering je. Barulah nikmati udang tu seketul2.

Jadinye biaselah aku pon meng'google' lah resepi rahsia blogger masakkan yg ade.
Nak jadikan cerita aku pon terjumpalah blog akk yg famous Azie Kitchen.
So, die ade ajar psl resepi sambal udang tu.
Yg lain2 tu aku xnak cite banyak.
Sambal je kot. Mestilah korang kat luar sane terer.

Ape yg aku nk highlight kat sini ialah akk tu ajar udang tu digoreng sekejap.
Ala, makanan laut mne leh goreng lame2 dlm 2-3minit udah le. Kang rentung pulak. Hahaha!!!
Bile dpt je tau resepi sambal udang tu cenggitu.
Excited aku balik umah bt cenggitu.
Ya Allah, mmg dpt result mcm aku idam2 kan. Suke hoiiiii!
Rase die mmg mantops!
Terase kesegaran udang2 ituuuuuuuu.
Laki aku toksah cite lah asik die ckp sedap...... sedappp..... tu je lah yg keluar drpd mulot die.
Lps tu yg aku perasan udang2 tu lbh juicy gituuuuuuu.
Cop! nak kene share ke resepi udang tu???
Share je lah gambo takde sbb aku rushing memasak. Next time lah!

Ini resepi aku ye..... Aku buat ikut sesuka hati.
Aku tak cilok mane2 pon. Paling simple

Bahan-bahan yg diperlukan:

1) 500gm udang kertas
2) Cili kering @ Cili giling
3) Bawang besar - sebiji
4) Bawang putih - 2 biji
5) Halia - sikit je.
6) Garam
7) Serbuk perasa
8) Gula
9) Sos cili
10) Sos tiram
11) Minyak

Cara-cara membuatnya ialah:

1) Bersihkan udang tu dulu ye. Tapi biasenye aku akn bersihkan siap2 lps balik drpd pasar. Balik umh just defrost kan aje. Sambil2 tu segale jenis bhn2 mentah tu tumbuk atau blender. Lps tu udang tu digoreng dlm 2-3minit je. Agak2 dh tukar kaler angkat terus.

2) Tumis pulak bhn2 td gunakan minyak yg same. Masukkan cili kering aku suke cmpurkan cili giling cap puteri sikit. Nak bg kaler dan rase die. Korang tumislah smpai pecah minyak tau. Bile dah pecah myk masukkn gule dulu sbb korg akn nmpak kaler sambal lg cantik.

3) Seterusnya serbuk perasa, sos cili, sos tiram dan akhir sekali garam. Pandai2 lah korg agk rasenye mcm mane. Masukkan bahan utama td. Gaul2 bg sekata. Oleh krn aku pakai cili giling, air asam jawa tak diperlukan dh. Sebabnye cili tu dh mmg masam.

4) Kalo dh tgk sambal2 tu dh sebati tutup api dan angkat. Sile nikmati dgn nasik panas2. Selamat mencuba!!