Oct 28, 2015

Tukang Urut Selepas Bersalin - Puan Lina

Aku percaya ramai bakal-bakal ibu diluar sana mesti gelisah nak cari tukang urut kn??
Begitulah jugak aku ni.
Bile usia kandungan dah masuk 36 minggu aku memang gelabah.
Ye lah bile2 mase je ko blh bersalin.
Sebab kirenye babu dalam kandungan dah betul2 matang dan die bersedia nak tengok duniaaaa. 

Makanye ape lagi gigih lah aku dok 'menggoogle' sana sini.
Lps tu tanye dgn orang ramai. Opismate la, Kakak ipar la, Kawan2 pesbuk la.......
Dapat je no dieorang terus lah aku 'mengwasap' sengsorang.
Itupon yg telah disenarai pendekkan kpd top 10.
Dasatttttt gak oi nak cari tukang urut yg blh ikut kriteria aku ni.
Haruslah kan, supaya sesuai dgn kehendak & keperluan aku sendiri.

Antara kriteria yg WAJIB [bagi aku la] :
1) Perempuan Islam [Aurat]
2) Sesuai dgn budget [Laki aku yg handle]
3) Area Klang semestinye [Senang utk die nak ulang-alik]
4) Ade lesen [Die blh drive la, kite takyah susah2 nak amek die]

Tu sume kriteria aku sendiri lah. Korang aku taktau lah cemane.
Tepuk dada, tanya selera!
Dalam tempoh pencarian tu mcm2 perangai aku dah jumpe.
Ade yg x cover area aku la. Jauh sgt katenye. Tp aku tgk die dok area S. alam je kot.
Harge pulak ko takyah cite lah. Daripada yg serendah-rendahnye hingga lah yg.....
Ade gak yg cecah sampai RM 800++ tau! Tu pn utk pakej 3 hari urut.
Maap tu mmg over budget aku lah. huhuhuhu~

Dalam tempoh mase tu jgk aku mintak petunjuk Allah.
Supaya die temukan seseorang yg betul2 ikhlas berniaga.
Mudah-mudahan pencarian aku berakhir.

Alhamdulillah, akhirnya aku jumpe sorang akak ni.
Antara yg 10orang td. Dielah yg plg cepat respon.
Siap die tipon aku balik tu. Tp mule2 die cakap tarikh yg aku book tu dah full.
Xpe lah mungkin xde rezeki aku kot. Tp beberapa hari aku nak bersalin tu die tnye aku balik.
Blh slotkn ngurut sbb ade yg dh kosong. Aku pn terus book je la.
Taknak pikir panjang dah. Aku tawakkal dgn keputusan ni.

Bile selamat je bersalin terus aku WS akk ni.
Die pon ckp die okey nanti die dtg ngurut.
Akk ni best tau!
Die mmg menepati MASA!
Pepagi die dah datang.
Cume hari memule je lambat sbb xjumpe jalan. bukan sesat tau.

Mase mule2 die sampai die datang trus masuk bilik.
Pinjam bilik mak mertua.
Dan mulelah proses ngurut.
Cuak gak lah. Aku takut sebenarnye nk ngurut ni.
Igt lagi mase anak pertama sampai lebam2 kne urut. Haishhhh! trauma.
Tp demi kesihatan, aku gagahkan jgak la.

Akk ni, die akn set time mase nak ngurut.
Jadi bermulalah proses urutan tu.
Bile start ngurut tu kn.
Akk ni akn betulkan semua urat2 kite tu dlu.
Daripada kaki hingga ke kepala.
Lepas tu baru lah seluruh badan.
Mase proses ngurut die akn bg kite betul2 rilex dan tenang.
Yg ni membuatkn aku betul2 rase nak tido.
Best gileeeee........
Tau2 dah sejam die ngurut.
Dah lepas die ngurut tu aku rase segar dah.
Ibaratnye dah blh berlari-lari. Hahahaha!!

Akak tu cakap muke aku berseri-seri.
Dah tak pucat lesi macam mule2 die sampai td.
Memang pn kak rase bersemangat waja betol.
Kohkohkoh!!

Aku amek pakej 3 hari ngurut dgn akk ni.
Dgn sekali lulur + mandi serum + tungku + bengkung + teh aroma.
sume sekali RM 300++
So, kalo korang nak try ngurut dgn akk yg super duper best ni kn.
Boleh tgk detail kat SINI.

2 comments:

  1. lama x jenguk blog..
    Comfem badan ringan lps urut..
    Syokknye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ringan! nk repeat ngurut dgn die lg ni.

      Delete